Je bank kan je helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om te verduurzamen. Of het nu gaat om zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp, je bank helpt je graag om inzicht te krijgen en denkt graag met je mee wat voor jouw situatie de juiste maatregel is. En welke financiële mogelijkheden er zijn om je plannen te realiseren. Op de website van je bank vind je een scan waarmee je direct een beeld krijgt wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning.
Je bank kan je helpen om inzicht te krijgen in je mogelijkheden om te verduurzamen. Of het nu gaat om eigen energie opwekken met zonnepanelen of het isoleren van een bedrijfspand, je bank denkt graag mee over jouw situatie. Per 1 januari 2023 moeten vrijwel alle kantoorgebouwen groter dan 100m² minimaal energielabel C hebben. Maar ook als je geen bedrijfspand hebt als ondernemer, zijn er allerlei mogelijkheden om te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen van je transport en bedrijfsprocessen. Ga naar de website van je bank voor meer informatie over wat je kunt doen en welke financiële mogelijkheden er zijn om je plannen te realiseren.
Met het verduurzamen van je woning of je bedrijf kun je mogelijk besparen op je energieverbruik, verhoog je het comfort, help je het klimaat en maak je je pand toekomstbestendig.
Vanuit de overheid zijn er voor ondernemers steeds meer verplichte energiebesparende maatregelen. Daarnaast wordt er steeds vaker door afnemers gevraagd om te verduurzamen. Doe de scan op de website van je bank om te zien wat verduurzamen kan opleveren voor jouw situatie.
Als huiseigenaar kun je bij de meeste banken een scan doen om te zien welke energiebesparende mogelijkheden er zijn voor je huis en wat verduurzamen in jouw situatie kan opleveren. Ga voor de scan naar de website van je bank.
Er zijn veel subsidies beschikbaar, afhankelijk van de gemeente waarin je woont of waar je bedrijf gevestigd is.
Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen waar we als samenleving mee te maken hebben. Daarom hebben de meeste banken zich gecommitteerd aan het Klimaatakkoord, dat de Nederlandse CO₂-uitstoot drastisch moet verminderen. Om de ambitieuze doelen te halen, moeten we de handen uit de mouwen steken. Daar willen banken graag bij helpen. Ze geven je inzicht in de verschillende verduurzamingsopties en bieden mogelijkheden voor financiering. Of het nu gaat om zonnepanelen, isolatie, of elektrisch rijden; je bank denkt graag mee om tot de beste oplossing te komen voor jouw woning of bedrijf.
Ook als huurder kun je stappen zetten om te verduurzamen. Ga hierover in gesprek met je verhuurder. Daarnaast kun je direct beginnen, bijvoorbeeld door te letten op je energie- en gasverbruik of kleine aanpassingen te doen zoals radiator-isolatiefolie plaatsen.
Als ondernemer kun je je bedrijfsvoering verduurzamen door bijvoorbeeld over te stappen op een elektrisch bedrijfsmiddel of efficiënter om te gaan met grondstoffen. Ga naar de website van je bank voor meer informatie.
Dat ligt eraan waar je voor kiest. Zo kun je de verwarming wat lager zetten, isolatiefolie bij radiatoren plaatsen of de auto vaker laten staan. Bij verduurzamingsmaatregelen zoals warmtepompen of zonnepanelen kan de bank inzicht geven in de geschatte terugverdientijd of hoe de verduurzamingsmaatregel gefinancierd kan worden. Ga naar de website van je bank voor meer informatie.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) behartigt de gemeenschappelijke belangen van de Nederlandse en buitenlandse banken die actief zijn in Nederland. De NVB heeft namens de banken de campagne ‘Alle seinen staan op groen’ ontwikkeld om consumenten en ondernemers bewust te maken dat de bank kan helpen inzichtelijk te maken wat je mogelijkheden zijn om te verduurzamen.
Vrijwel alle klimaatwetenschappers zijn het erover eens: de mens is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Dit komt door een teveel aan CO2 in de lucht. Deze CO2 komt vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen. Denk aan: kolen, olie en gas, waar we onze energie uit halen. Om de temperatuurstijging te beperken, wil Nederland in lijn met het klimaatakkoord van Parijs de uitstoot van CO2 verminderen. En flink ook: 49% minder in 2030 en 95% minder in 2050 ten opzichte van 1990.
Maatregelen om te verduurzamen kunnen niet wachten. Juist wanneer energie duurder wordt en we als samenleving versneld te maken krijgen met de impact van klimaatverandering is het nodig om te investeren in een duurzame toekomst. Met onze campagne willen wij woningeigenaren en ondernemers hierbij helpen, ook als er het gevoel is dat er financieel minder mogelijk is. De ambitieuze klimaatdoelen vergen dat er actie wordt ondernomen. Banken bieden mogelijkheden voor financiering en kunnen ook meedenken. De huidige hoge inflatie kan het maken van kosten voor verduurzaming in de weg staan, maar voor wie financieel de ruimte heeft (mogelijk met hulp van de bank), kan dit hét moment zijn om te investeren in verduurzaming. Verduurzaming zorgt er immers voor – naast positieve impact op het klimaat – dat je in de toekomst minder energie hoeft in te kopen en zo geld uitspaart.